Det har igennem mange år været en tradition i Danmark, at man i ugerne op til jul og i ugerne efter mødes sammen med familie, venner og kollegaer for at feste og have det hyggeligt sammen. Traditionerne for julefrokoster er meget forskellige fra landsdel til landsdel og i visse tilfælde kan traditionerne tilmed være anderledes fra selskab til selskab. De fleste danske julefrokoster har dog nogle ret essentielle fællestræk som der vil blive redegjort for herunder.

Vi drikker en masse øl og snaps

Vi danskere har igennem en årrække haft et ry for at være blandt de folkefærd som drikker allermest, og det er især de unge danskere som er med til at trække gennemsnittet op. Men når kalenderen rammer november, december og januar, så er det altså ikke kun de unge danskere som er ude og fulde sig. For mange er alkohol nemlig en essentiel del af den danske julefrokost, og hvert år bliver der drukket uanede mængder øl, vin og snaps.

Vi spiser en masse god mad

Man siger ofte, at man han har det med at tage et par ekstra kilo på i løbet af juledagene, og hvis man også tæller julefrokosterne med, så er der ikke noget at sige til det. Vi spiser nemlig utroligt meget god mad i løbet af de julefrokoster vi deltager i. Madtraditionerne er forskellige fra selskab til selskab, nogle steder spiser de varm julemad ligesom til juleaften, imens andre hovedsageligt har et koldt bord med brød, sild, æg og hvad der ellers hører til.

Vi hygger med ens familie og venner

Men uanset hvad man spiser og drikker til julefrokosterne, så er det vigtigste, at man hygger sig sammen med sine venner, familie eller kollegaer. Det er jo efterhånden blevet en tradition, at man ikke bare deltager i en enkelt julefrokost, men at man deltager i en julefrokost pr. omgangskreds, man er en del af. Derfor kan man hurtigt komme til at deltage i flere julefrokoster, hvis man skal afsted med arbejdet, familien og 1, 2 eller 3 vennegrupper.